Бизнес и Политика

Пореден фалит в Гърция


Гръцки семеен бизнес, прераснал в многомилионен консорциум Mamidoil Jetoil, е най-новият член на опашката от компании очакващи фалит според член 99 от Кодекса за несъстоятелност, съобщава в. „Български новини“.

Фирмата се занимава със съхранение, транспорт и търговия на петролни продукти в Гърция и на Балканите е основана в края на шейсете години от трима братя – Кирякос, Йорго и Ник Мамидакис. Компанията следва същата линия, приета от Marinopoulos и подаде искане за несъстоятелност, така че да получи временна защита от кредиторите си. Наскоро, компанията разгледа проблемите с паричните потоци, които са причина да се рационализира работата и да се затворят редица бензиностанции, поради невъзможност да се плаща на доставчици.

Компанията е загубила част от операциите си в Пелопонес и Атика, като същевременно е ограничила присъствието си в Крит. Искането за несъстоятелност ще бъде разгледано в Апелативния съд на 1 ноември. В компанията работят 200 души, и се смята, че дълговете са в размер на 320 милиона евро през 2014 г. Трябва да се отбележи, че през последната година, много инвеститори са проявили интерес, включително руска компания, която желае да разшири дейността си върху гръцкия пазар. В разцвета си, дружеството е имало 600 бензиностанции, управлявало е най-голямото пространство за съхранение на Балканите и има флотилия от 33 камиона и 7 кораба за доставка.

 …