База Данни Картини

Прецедент – съпредседател на Зелените с осъдителна присъда! (Вижте защо)

Тези дни се случи прецедент – държавата, в лицето на съдебната система, най-накрая скочи срещу Зелените, които се почувстваха всемогъщи. След като години наред вършеха куп поразии, рекетираха, не спираха да водят дела срещу държавата и да заливат ЕК с куп писма с лъжи, най-накрая един от тях си получи заслуженото. Разбира се, псевдоеколозите по гръб не падат и осъдения Борислав Сандов се е заканил да съди държавата в Страсбург.

Това свое намерение съпредседателят на Зелените обяви още в Окръжния съд в Панагюрище, който го призна за виновен на първа инстанция по дело, което бе заведено на базата на пост на Сандов във фейсбук.

 

„Да казваш истината в България е опасно. Примери в историята ни има премного. Примери има и днес. В почти всяка сфера на обществено-политическия живот. Пример за това е и решението на българския съд, според който да напишеш на стената си във Facebook, че представителят на Асарел-Медет цОцОркОв е олигарх-отровител е вярно, но обидно, и следва да платиш едни около 5000 за тези си слова“, написа първият осъден от Зелените в социалната мрежа.

Според Борислав Сандов, не е учудващо, че „в тази цензурирана за истината държава, демокрацията е фасадна“. Сандов допълва, че не е чудно, че се намираме на „срамното 113-то място по свобода на медиите“. „Нито пък, че почти всички дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, и особено тези за свобода на словото, завършват в ущърб за България. Предстои да разберем дали и аз ще спечеля едно такова дело в Страсбург“, допълни той. Случаят касае разширяването на мина на „Асарел-Медет“ до Панагюрище. Срещу това решение жалба подават както от ПП „Зелените“, така и от Сдружение за дива природа „Балкани“.

Според жалбата административният орган, който трябва да направи ОВОС на проекта, погрешно определя  местата, на които проектът би оказал неблагоприятно въздействие – например места по река Луда Яна. Също така Зелените поставят под съмнение консултациите с местните, които са проведени само в Панагюрище и община Оборище и им изглеждат доста подозрителни и нагласени. По думите им, председателката на местната екокомисия дори не е поканена на разговорите. А в допълнение – територията, в която „Асарел-Медет” АД иска да разшири промишлената си площ, попада в зона „Натура 2000”, добавят Зелените, пише pik.bg.

Именно недоволството на псевдоеколозите заради тези проблеми по пътя им към целта е било изразено от Сандов в социалната мрежа като лично мнение. То обаче засяга Цоцорков, който е обрисуван с доста обидни епитети като „отровителя олигарх“. Тъй като той няма фейсбук, е разбрал от трети лица за изказването на Сандов. Така на базата на публикацията се повдига обвинение и то води до прецедент – първия осъден от Зелените!