Бизнес и Политика

IT секторът у нас с оборот от 5,5 млрд. долара

Над 10 000 фирми у нас работят в IT сектора. Това стана ясно на церемонията по връчването на наградите в класацията „ИКТ топ 100”, където присъстваха представителите на едни от най-големите и печеливши IT фирми у нас.

Според изпълнителния директор  на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Мариета Захариева, България се налага, като център на развойна дейност, както в Европа, така и по света. Българският IT сектор се развива непрестанно, с изключително бързи темпове и реализира все по-високи обороти – допълва Захариева.

През тази година се очаква ръст на приходите на IT компаниите с около 5%. През 2015г. приходите, реализирани от IT компаниите достигат нескромните 5,2 млд. долара, а през тази година се очаква да достигнат до 5,5 млрд.

За съжаление в IT сектора все още се усеща силна липса на квалифициран персонал. В момента нуждата от специалисти става дори още по-осезаема, заради развитието на сферата.

Решението на IT компаниите се изразява в това, сами да обучават персонала си, за да избегнат директното търсене на квалифицирана работна ръка.

Добрите новини са, че все повече изцяло български компании решават да навлязат в IT сектора. Това се дължи на факта, че компаниите у нас демонстрират готовност да инвестират в различни услуги, като облачните технологии, създаване на софтуери по поръчка и др.