База Данни Картини

Тома Белев няма да си го прости! Вижте как невежието му коства 1.7 млн. лева

Псевдоекологът Тома Белев, който е част от българския клон на WWF и нелегитимен председател на Асоциацията на парковете в България, не успя да гушне така желаните 1.7 млн. лева за управлението на природен парк „Пирин“. Причината – доста нескопосано подготвен план за управление, които не само не спечели, но и доказа що за специалист е прехваленият лесовъд.


Загубата на Тома Белев идва на фона на неговите заплахи и гръмки лозунги, че той е лицето на еколозите у нас и може да събере 20 хиляди човека само с едно мигване. Тези закани бяха отправени към правителството и премиера, но не постигнаха желания ефект, въпреки че по някое време имаше хора, които започнаха да се чудят дали пък няма да извади свръхсили и да успее да бутне правителството. Да, ама не! 

Пишман екологът успя да бутне единствено себе си в капана на собствената си лакомия. Тома Белев бе спокоен, че милионът и отгоре му е в кърпа вързан заради политическите лобита, но осъзна по трудния начин, че без професионализъм не става. Калпавият доклад му изигра лоша шега, която нито една отправена преди заплаха към управляващите не успя да закърпи.

В екипът на Тома Белев са събрани все такива – политически и партийни активисти с афинитет към протестите и скандали, но с минимум професионален опит в направлението, за което се бият в гърдите, че са най. Конкурентите в конкурса обаче предвидливо заложиха на утвърдени имена и научни светила, които да им изпипат всеки детайл и така да пропукат кандидатурата на псевдоеколога.

Така в един момент се оказа, че политическото отстраняване на видимо по-добрите конкуренти няма да бъде възможно и мисията е изгубена. Крайният резултат не се свежда само до загубените 1.7 млн. лева, но и до лепнатото клеймо за некомпетентност, което едва ли някога ще се изтрие от челото на Тома Белев.

Предложението за план за управление е писано под негово ръководство, а вътре са поместени невъобразими глупости, като тази, че само 1%от територията на Пирин е туристическа зона, което автоматично значи, че повечето туристи са в нарушение с разходките си в нерегламентирани за целта зони. Това затруднява безбожно и работата на спасителите, които търсят първо в тази туристическа зона.

Абсурдите не спират до тук. Ако израсне дърво по средата на пътя, то не може да бъде премахнато, защото е в защитена зона. А ако избухне пожар нависоко и пожарната и линейната не може да мине заради това дърво – няма да ли умрат много повече дървета?! Всички тези абсурди доказаха категорично и за пореден път, че Тома Белев не е никакъв еколог, пък камо ли лесовъд! Той няма никакви добри помисли към родната флора и фауна, а мисли само за собствената си банкова сметка, пише trud.bg.

За да замаже поне малко положението с мега гафа си, псевдоекологът започна поредната гръмка кампания, този път срещу изготвящия се нов план за управление на парк „Пирин“. Благодарение на „приятелски“ медии, които участват в негови проекти за милиони, той започна да разгласява абсурдни твърдения от рода на това, че на Витоша и Пирин ще се строят молове, летища и небостъргачи.

Но Тома Белев стигна и по-далеч, разпространявайки фалшиво „официално становище“ на ЮНЕСКО против приемането на плана за „Пирин“. Жена му също не е останала встрани и чрез водената от нея у нас организация WWF оказала натиск на МОСВ и ЮНЕСКО, за да върнат „заслужените“ пари на мъжа й. И двамата искат спиране на поръчката и нов търг, на който, разбира се, да спечели проектът на Белев.

Все пак няма място за такова притеснение. Ако Тома Белев наистина разбира от екология и лесовъдство толкова, колкото са големи претенциите му, то следващият проект няма да му се измъкне, пък, не дай си Боже, да е и за повече пари!