България Север, Общество

Отнемат лиценза на частен лесовъд, „вихрил се“ край Габрово

Теренът, на който в момента се води сеч е отбелязан в червено. В оранжево е приблизителното място на друг терен предвиден за сеч.

Теренът, на който в момента се води сеч е отбелязан в червено. В оранжево е приблизителното място на друг терен предвиден за сеч.

Ще бъде отнет лицензът на частнопрактикуващия лесовъд, допуснал изграждането на тракторен път в горска територия, в нарушение на технологичния план в землището на Габрово, кв. Стоманеците, съобщиха от Изпълнителна агенция по горите.

Нарушението е констатирано след извършване на проверка на частни горски имоти от служители на Регионална дирекция по горите – Велико Търново.

Проверката установява сеч на немаркирани дървета, за което е съставен акт на извършителя. Констатирано е складирането на 20 пр. куб.метра дървесина по поречието на реката, която се влива в язовира.

Установени са нарушения и за непоставяне на обозначителна табела за обекта, в който се извършва добива на дървесина, както и за транспортиране на дървесина с три превозни билета без разрешително за достъп до горската територия.

Съставят се актове за извършените нарушения на виновните лица.

Потърсено е съдействието на Районна прокуратура – Габрово за провеждане на оперативни следствени действия и подвеждане под наказателна отговорност на нарушителите за извършените закононарушения.

Още по темата, свързана с незаконната масова сеч във вододайната зона на Габрово, можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730