База Данни Картини

Поредна загубена обществена поръчка доведе до разцепление сред Зелените (Идва ли краят им?)

Половината от кандидатите на обявения обществен търг за поръчката за над 700 000 лева „Предоставяне на услуга за разработване и национално съгласуване на управленски подход за мрежата Натура 2000 и за Национална приоритетна рамка за действие по Натура 2000” са компании и консурциуми, свързани със Зелените. Въпреки масово участие на псевдоеколозите, маскирани зад различни фирми, поръчката бе отредена на независим изпълнител.

За поредния си неуспех в сферата на усвояването на държавни и европейски пари се оплака самият предводител на зелената мафия – лесовъдът Тома Белев. Този път фиаското е наистина грандиозно, защото солидната подготовка и многото кандидати, свързани с партията на Зелените и коалиция „За да остане природа в България“ не даде никакъв успех.

Но нека хвърлим един поглед към кандидатите. В обединение „Натура Мениджмънт България” е включена „Пи Ди Ем Сървисис” на Георги Терзийски. Терзийски и лесовъда Тома Белев са изпълнители на Плана за управление на ПП Българка.

Във втория кандидат се забелязва „Фортис Фасилити” на Рашид Рашид. Той е участвал в разработването на плановете за управление на „Централен балкан”, както и на резерватите Али ботуш, Конгура, Ореляк и Соколата в партньорство с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания. Последният, от своя страна, е един от най-близките партньори на НПО обръча на коалиция „За да остане природа в България”.

В третия консорциум, „Натура 2000 – България”, виждаме самата Стерна Консулт, представлявана от Валентина Фиданова, в партньорство със Сдружение „Пирински туристически форум”. Стерна Консулт е изпълнител на един от най-проблемните планове за управление – този на парк Българка и е наела като експерт Тома Белев. Валентина Фиданова пък е бивш член и важен активист на НПО-то от коалиция „За да остане природа в България” Зелени Балкани, където доскоро управител е бил Тома Белев. Други експерти на Стерна Консулт са и партийните функционери на ПП Зелените като бившия съпредседател на партията Андрей Ковачев.

Четвъртият играч от „квотата“ на Зелените е АЛТЕРА, посочена като подизпълнител на кандидата Географика ООД. Алтера е традиционен партньор на най-мощната неправителствена организация в обръча – Българско дружество за защита на птиците. БДЗП е известна и със странните си практики по обжалване на ОВОС-и, като по формално незнайни причини често си променя „изведнъж” мнението и ги оттегля.

Въпреки изкусно изпипаната схема и широко разпъната мрежа, Зелените този път изпускат „улова” и поръчката е възложена на независим изпълнител. Това е пореден финансов удар върху обръча на еколозите, които заслепени от политическото си влияние, все по-често губят конкурси за обществени поръчки от по-добре подготвени кандидати. Предишният подобен случай бе съвсем наскоро и бе свързан с плановете за управление на Рила, Пирин и Витоша. Тогава на Тома Белев му се изплъзнаха почти 8 милиона лева, пише trud.bg.

Тези поредни загуби и видимото отслабване на позициите в сферата на обществените поръчки, с които всъщност захранват лобистките си интереси, видимо изнервиха Зелените и вече в групичката им започват да се появяват пробойни. Преди няколко дни, Рашид Рашид избухна във фейсбук срещу бившия председател на ПП Зелените. Според Рашид, Сандов бил откъснат от реалността политик, който заблуждавал избирателите. Като повод се посочва разпространение на заблуждаваща информация от преди четири години.

Подобни дрязги се зародиха и между Андрей Ковачев и Борислав Сандов относно закона за къмпингуване, както и между Андрей Ковачев и Атанас Русев относно срещите с премиера Борисов за „спасяване” на делфините. В тези случаи отново се появиха нападки на базата на твърдения, че еколозите изпълняват платени поръчки, а не защитават интересите на природата, все едно е останало някой, който да не знае, че това е истината.

Още с първите дни на изтънели джобове, еколозите започнаха да се самоизяждат. Следващият ход, който можем да очакваме от Зелените, е пореден скалъпен протест на жълтите павета с цел да сплашат управляващите и току-виж спечелили отново някоя обществена поръчка преди да се разпаднат на съставни части.