Бизнес и Политика

Понижиха кредитния рейтинг на Турция


Международната кредитна агенция Fitch потвърди понижаването на кредитния рейтинг на Турция до ниво „ВВВ-” – от „стабилен” на „негативен”.

„Неуспешният опит за преврат през юли потвърждава растящия риск от политическа нестабилност. Властите отвръщат на опита за метеж с чистки, като обвиняват за него близо 70 000 вече бивши държавни служители. Политическата ситуация неминуемо ще даде отражение върху турската икономика, като ще я направи по-рискова”, пише в съобщение Fitch.

Опитът за преврат доведе до понижаване нивото на безопасност в страната, което намали печалбата в сектор „Туризмът” с 41% през първото полугодие на тази година в сравнение със същия период на миналата.

Fitch може да понижи кредитния рейтинг на Турция в случай на запазване или задълбочаване на политическата нестабилност, а също така ако „геополитическите сътресения” се отразят негативно на икономическите показатели.

Връщането на рейтинга на ниво „стабилен” е възможно при стабилизиране на политическата ситуация в страната и възстановяването на обществената сигурност. За повишаването на рейтинга може да благоприятства структурната реформа, която да спомогне за преодоляване на дефицита на турската икономика….