Бизнес и Политика

България се прицели в космическата индустрия


„Подписаното Споразумение с Европейска космическа агенция (ЕКА) е шанс за България да стане водеща в космическата индустрия в света. Създаваме условия за активизиране и укрепване на научно-изследователския капацитет на България, което е възможност за нас да бъдем конкурентоспособни и иновативни.“ Това каза националният представител на Агенцията за България и началник на Политическия кабинет на министъра на икономиката Филип Кирев по време на семинар „Информационен ден за ЕКА за България“, организиран от Министерство на икономиката и ЕКА.

Представителят на ЕКА Анабел Фонсека, обясни, чe семинарът има за цел да предостави на представителите на индустрията, научната и академичната общност в страната информация относно организацията на ЕКА; индустриалната политика в областта на космоса; европейската космическа изследователска и развойна дейност; пазарите на европейската космическа индустрия; програмното структуриране и избор на изпълнители, както и специфични препоръки за развитието на пазара на космически технологии в България. Тя уточни, че форумът ще представи и механизмите, по които се усвояват средствата, които държавата внася с членството си в ЕКА. И подчерта, че тези средства се връщат в икономиката ни и служат за развитие на индустрията в областта на космическите изследвания.

Националният представител на Агенцията за България Филип Кирев поясни, че успешно е приключила първата тръжна процедура на ЕКА за България по Плана за европейските коопе…