Бизнес и Политика

Теменужка Петкова: Ако не платим за АЕЦ Белене, руснаците ще искат фалит


Ако не платим на „Атомстройекспорт“ за произведеното оборудване за АЕЦ „Белене“, рискуваме да бъде поискан фалит на НЕК. Това заяви пред журналистите енергийният министър Теменужка Петкова.

Днес правителството реши да бъде предоставена държавна помощ на НЕК за погасяване задължението му по АЕЦ „Белене“.

С подкрепата на решението за одобряване на проект на Закон за предоставяне на държавна помощ за изплащане на задълженията на НЕК ще се реши един от основните наследени проблеми на дружеството, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в началото на заседанието на Министерски съвет.

„Сумата, която компанията е осъдена да заплати с лихвите към днешна дата, е 628 957 596 евро. Ако това плащане не стане сега, до края на годината размерът на главница плюс лихва, ще достигне 646 230 132 евро. Ако НЕК не се издължи, ще има негативни последици не само за дружеството, а за цялата енергийна система на страната“, предупреди Теменужка Петкова.

Ако дългът не бъде платен, основният риск е трупането на лихви, които са в размер 324 000 лева на ден. Освен това, има възможност „Атомстройекспорт“ да поиска обявяваното на НЕК в несъстоятелност, което ще стане причина задълженията на БЕХ по двете облигации, изтеглени 2013 и 2016 г., да станат предсрочно изискуеми. Друг риск е свързан с това „Атомстройекспорт“ да предяви претенция и към българската държава, ако НЕК не се издължи, каза още Теменужка Петкова.