Бизнес и Политика

ООН плаши с нова икономическа криза


Глобалната икономика е изправена пред нов финансов колапс заради нестабилността в развиващите се страни. За това предупреждават в доклад от Конференцията на ООН за търговия и развитие.

Според прогнозите на организацията през тази година ръстът на световната икономика ще доближи нивата от 2012 г. – едва 2,3%. Възможно е това да доведе до трета фаза в икономическата криза, която ще се изрази във финансова нестабилност в развиващите се страни.

„Съществува реална опасност от финансова катастрофа, подобна на тази, която започна със сриването на пазара на жилища в САЩ в края на 2007 г.“, се твърди в доклада.

След края на кризата икономиките на развиващите се страни се сблъскаха със солиден приток от финансов капитал и получиха кредити. Това беше част от програмата за справяне с кризата.

Сега обаче корпоративният сектор в развиващите се икономики вижда предупредителни знаци. Обемът на корпоративен дълг към банките от група страни надвиша 25 трилиона долара. Това представлява 104% от общия им брутен вътрешен продукт. Когато има вариант за забавянето на глобалното нарастване на БВП, тогава е възможно значителна част от този дълг да не бъде погасен.

В доклада се посочва също, че след икономическата криза от 2008-2009 г. развиващите се страни, които не са били в състояние да възстановят растежа, са заплашени от дефлационна спирала. В това число влизат Русия, Бразилия и ЮАР….