България Север

Пускат книги на свобода в чест на Ран Босилек

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Книги на Ран Босилек ще бъдат пуснати на свобода днес, 26 септември, пред паметника на писателя в Габрово, съобщиха от местната общинска администрация.

Те са регистрирани в сайта на международната инициатива bookcrossing.com, която е най-голямата мрежа за споделяне на книги.

Всяка от книгите получава свой уникален регистрационен номер, след което бива „освободена“ в публичното пространство.

За мястото няма ограничения – парк, ресторант, пейка, мол.

Човекът който я открие, поема инициативата да я прочете и след това освободи отново, като не пропусне преди това да отбележи в сайта мястото, на което я е оставил и своите отзиви за нея.

Така пътешествието на книгата може да се проследи сред хора, места, градове и дори държави. В момента има 1 653 402 последователи на инициативата и 11 655 108 книги, пътуващи из 132 страни.

Книгите на Ран Босилек са придружени и от специално послание – какъв е поводът за пускането им на свобода, кой е Ран Босилек и снимка на паметника на писателя в Габрово.

Инициативата е част от събитията, посветени на 130-годишнината от рождението на писателя Ран Босилек, който е роден в Габрово, учителства за кратко тук и тук написва първите си стихове за деца.

В днешния ден ни очакват още флашмоб „Най-хубавото“, откриване на къщичка за книги в градинката зад библиотеката, жива верига от деца, които ще пренесат произведения на Ран Босилек до паметника на писателя и откриване на фигура на четящо дете до него, премиера на постановката „Момче и вятър“.

Подробна програма за 26 септември можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730