Бизнес и Политика

Българските банки въвеждат blockchain система


Технологични иновации и финансови услуги – тези теми обединиха представители на банковия и ИТ бранша по време на #NEXTDIFI – Форума за дигитални финанси и технологични иновации в банковия и финансовия сектор, организиран от b2b Media.

По време на форума стана ясно, че една от технологиите, които ще окажат огромно влияние върху финансовия сектор е т.нар. blockchain. Към момента тя се разглежда като алтернатива на традиционното централизирано съхранение на записи за банкови операции.  Смята се, че до 2017 г. делът на банките, които използват системата ще е цели 15% в световен план. Две от банките у нас – Уникредит и Сибанк потвърдиха, че я въвеждат съвсем скоро.

„FinTech услугите предлагат много възможности за България и могат да се превърнат в добавената стойност за индустрията и да привлекат допълнителни приходи за нея, така че да запази клиентите си и да обогати палитрата си от финансови услуги и продукти, като ги направи по-персонализирани за специфичните нужди на клиентите“, каза в своето изложение европейският депутат от ЕНП Ева Паунова.

По нейни думи именно форуми като този помагат за обмена на идеи между бизнеса и институциите. “Идеите, които се генерират тук, трябва да стигнат до знанието на правещите политика. Имаме нужда от дигитални лидери в бизнес и политически план, за да изведем България и ЕС на предни позиции в дигиталната икономика”, смята Паунова.

Според Георги Янакиев, съветник по икономическо управление и …