База Данни Картини

Зелените заграбват родни земи със съдействието на МОСВ (Каква вратичка им отвориха?)

Според промени в Закона за биологичното разнообразие, публикувани за обществено обсъждане, обществените организации, сред които попадат и тези на Зелените, ще могат да правят предложения за увеличаването на площта на защитените зони в България.


С тези промени МОСВ директно отваря вратичка за екоорганизациите на коалиция „За да остане природа в България“, през която да могат да си осигурят неограничено разширяване на територията на „Натура 2000“, пише „Труд“.


Това ще стане по елементарен начин – коригира се член 16 от Закона за биологичното разнообразие, добавяйки се към него и алинея 7, която указва, че предложения за увеличаване и намаляване на площта на защитените зони “могат да правят държавни и общински органи, научни и обществени организации”, сиреч – организациите на Зелените.


Сега нашата страна е първенец в Европа по площ на териториите, включени в „Натура 2000“, като техният размер е над 30%от общата площ на България. Тези области са обречени да пустея, защото заради природозащитните интереси, на тях е невъзможно да се развива човешка дейност и инвестиционни интереси.


Така единствените, които печелят от това, са оказват организациите на Зелените от кръга “За да остане природа в България”. И досега, както се очертава и за в бъдеще, основният им доход идва от създаване на планове за управление на природни и национални паркове.


 

Тъй като вече не останаха подобни паркове, без създадени и въведени в експлоатация планове, сега Зелените са насочили интересите си към защитените зони, в които се развиват европрограми по екология, подплатени с щедро финансиране. Така се получава простата сметка, че колкото повече защитени зони предложат и създадат Зелените, толкова повече пари ще получат от тяхното управление.