База Данни Картини

Зелените заграбват Рила по втория начин, МОСВ си мълчи!

Това е поредният опит на Зелените да разграбят огромната територия на шарка под носа на Министерството на околната среда и водите, чиито представители само свиват рамене и чакат безмълвно поредния ход на псевдоеколозите, които пък са спокойни, че имат картбланш да реализират користните си цели.

Ако и този път Зелените успеят да прокарат и реализират идеите си, това би означавало на практика, че в планината ще бъде създадено ядро, обхващащо цялата територия на парка от 81 хиляди хектара, в което ще бъде наложено вето за каквато и да било човешка дейност.

В буферната зона в по-ниската част на планината също няма да се мине без ограничения, а тези две територии ще бъдат обхванати от т.нар. преходна зона. В подобен случай дейности като туризъм, земеделие, животновъдство, бране на гъби и билки, пашуване и други подобни, ще бъдат забранени и ликвидирани завинаги в тази обширна област, пише trud.bg.

Всички тези напълно нормални действия, които се извършват откакто се помнят местните, ще се дефинират като „човешка намеса“, която вреди на защитената територия на резервата. Дори и тези забрани да не бъдат приети, районът е обречен на обезлюдяване заради вече съществуващите рестрикции в парка.

 

Национален парк „Рила“ е създаден през 1992 г. и от тогава до сега са закрити 40 населени места, в които преди това е имали общо 27 хиляди обитатели. Според прогнози на специалисти, ако сегашното искане на Зелените да въведат зонирането се реализира, местността и коренните жители ще бъдат поставени на прага на катастрофа, чието разгръщане ще доведе до пагубни ефекти върху населението и икономиката.