База Данни Картини

Сигнал срещу Зелените влиза в прокуратурата, обвиняват ги в заплаха за националната сигурност

В сигнала са посочени две конкретни имена – тези на Андрей Ковачев и на Петко Ковачев. Имената и на двамата са свързани с изграждането на новия лот от магистрала „Струма“, представлявайки различни позиции на зелени организации, в сянката на които стои все Тома Белев.

Двамата от Зелените са част от комитет по довършването на АМ „Струма“, чиято цел бе да осигури бързото и безпроблемно довършване на проекта. Това обаче не се случи благодарение на еколозите, които имат навика да саботират дискусиите, на които се приемат важните решения за проекта.

Основата идея, която се крие зад действията на Петко и Андрей Ковачеви, са да прокарат лобистките интереси на коалицията „За да остане природа в България“. От години една от съкровените мечти на Зелените е да бъде реализиран именно техния нерентабилен и отхвърлян множество пъти проект за 15.2-километров тунел през Кресненското дефиле.

Зелените не отстъпват от позицията си, че това е най-удачният вариант. През лятото се съгласиха трафикът да бъде разделен на две и едната част да е извън дефилето. Преди няколко седмици обаче отново тропнаха с крак и дадоха своя ултиматум – или се прави дълъг тунел. Или цялото движение се изкарва извън дефилето.

По този начин Зелените най-безцеремнно се опитват да извиват ръцете на институциите по пътя към своята цел. Мераците им обаче може да излязат прекалено скъпо не само заради по-високия разход за реализация, а и заради наближаващия краен срок за реализация на проекта, след която дължим неустойки в размер на милиард лева.

Именно този все по-възможен вариант, причинен от Зелените, е в основата на сигнала до прокуратурата срещу тях. Освен това членовете на комитета за магистрала „Струма“ отдавна се питат кога службите за сигурност ще се самосезират и ще проверят съмнителната дейност на Зелените, които усвояват пари по мистериозни проекти.

Освен това псевдоеколозите все са свикнали да става тяхното и ако това не се случи, те плашат управляващите с протести и дестабилизация на властта. Последните действия на Белев и компания удариха директно по националната сигурност – екологът прати писмо до областния управител на Бургас с ултиматум да спре изграждането на оградата по българо-турската граница, която спира бежанския натиск, тъй като тя минавала през резервата “Узунбуджак”.

Освен това Зелените активно се намесват и в сектор „икономика“ и също застрашават националната сигурност със саботирането на зимния и летния сезон и спирането на инвестиции а милиони, които обезлюдяват куп райони и оставят без поминък местното население.

Въпреки това службите за сигурност и прокуратурата до днес не са предприели действия, за да разбият екологичната мрежа, която е оплетена във финансови и лобистки интереси.

 Няма как да пропуснем и доносническата кампания, която Зелените водят с цел очерняне на страната ни на европейско ниво, зад която прозират отново техните искания и интереси. Петко Ковачев и Андрей Ковачев като членове на комитета за наблюдение на „Струма“ са сложили подписите си под поредния донос до постоянния комитет на Бернската конвенция (еврозвеното, което отговаря за спазването на природозащитните директиви) по доклад, който громи проектите за строеж на аутобана.

Те защитават позицията, че дългият тунел е един от най-добрите варианти и настояват ЕК да отвори т.нар досие за България, което от своя страна ще доведе до санкции. Това действие на Зелените доведе до ответна реакция от куп експерти, които пратиха своите позиции и становища в опровержение на позицията на еколозите.

 

Бързата реакция на опровержение явно е дала своя ефект, защото двамата споменати „природозащитници“, заедно с други представители на Зелените, заминават за Страсбург, където отново ще се опитат да защитят лобистките си интереси напук на националните интереси и сигурност.