Бизнес и Политика

Васил Велев: Не пипайте плоския данък


„Плоският данък е едно постижение, което не трябва да се пипа“, категоричен заяви пред „Здравей, България“ по Нова телевизия Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Той също е социален, защото по-богатите плащат повече, а ползват по-малко ресурси. Една промяна би накарала например програмистите да напуснат България, защото ще им скочи три пъти данъка. В САЩ дори на някои места се въвежда и сега не трябва да бъде пипан“, категоричен бе Велев.

Работните дни през годината са средно 252. Почивката ни пък се увеличава с три дни, което означава 1% по-малко БВП и 1% по-малко заплата. Това обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той заяви, че бизнесът е против сливането на празниците и отработването на почивния ден. „Практиките показват, че 6-дневна работна седмица изнервя хората. При допитване 65 процента души са против са сливането на празниците“, посочи Велев, цитирайки данни от проучване сред бизнеса.

Шефът на АИКБ настоява когато официалните празници съвпадат със събота или неделя, тогава да се почива първия работен ден след тях. Досега не е имало такава практика. Т.е. ако 6 май е неделя, то 7 май – понеделник, да се почива“, посочи още Васил Велев пред Нова телевизия.