База Данни Картини

Наглостта на Зелените достигнаха нови висоти, вижте как ни изложиха пред европейските институции

На 16 ноември представителите на коалицията „За да остане природа в България“ присъстваха на заседанието на Постоянния комитет към Бернската конвенция. Това е институцията, която отговаря за спазването на природозащитните директиви и която бе поредната атакувана от Зелените.

Преди посещението си, „еколозите“ бяха опипали почвата и се бяха презастраховали, изпращайки донос под форmата на доклад до Комитета. Той е подписан от Петко Ковачев от Института за зелена политика и Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани“. Те са част и от Комитета за наблюдение на строежа на АМ „Струма“, където опитват да прокарат идеята през Кресненския пролом да минава 15.2-километров тунел – идея, определена като опасна и мега скъпа от представителите на строителния бранш и учените.

Версията на Зелените за развоя на събитията по време на заседанието е, че те са направили всичко по силите си, за да може ЕК да поеме своята отговорност по строежа на новия лот, но, по думите им, представителят на българското правителство Асен Антов „бламирал“ усилията им.

Истината, обаче, е малко по-различна. Псевдоеколозите са пожелали да бъде творено досието за проекта. Това действие само по себе си веднага води до санкции за страната ни. За щастие, от Комитета не са удовлетворили тяхното искане. Компромисното решение на институцията е мониторингът на лот 3.2 да бъде удължен и така Европа си запазва правото при установени нередност да се намесва с препоръки, пише trud.bg.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството излезе с позиция по повод скандала:

 „Бернската конвенция не е инструмент за натиск над правителството или Европейската комисия, както се заявява в съобщението на група екоактивисти, а инструмент за опазване на биоразнообразието. Именно тя е основата за разработване на екологичното законодателство на ЕС, категорични са от ведомството.

От там уточняват, че на заседанието на 16 ноември българската страна успешно защитила подхода си при изготвяне на Оценка за въздействието на околната среда за АМ „Струма“ Лот 3.2 и досие на проекта не било отворено, въпреки настояванията на български екологични организации.

 

Ето какво се казва още в позицията: „Това решение (отварянето на досието – б.а.) беше подкрепено с изказвания на представителите на редица страни, а представителите на български НПО бяха изрично призовани към по-конструктивен диалог и представяне на конкретни предложения, каквито липсваха в позицията им. Представителят на ЕК заяви, че комисията е запозната с хода на проекта и следи внимателно развитието му. Бернската конвенция не служи и не може да служи като инструмент за пропаганда и натиск, както и не служи за налагане на едно или друго проектно решение, нито е инструмент за осигуряване на финансиране. Фактът, че досие за проекта не беше открито, ясно показва, че от българска страна в подготовката на проекта до момента не са допуснати недостатъци. До момента в преговорите с Европейската комисия и всички заинтересовани групи е провеждан прозрачен и ясен диалог с експерти и граждански организации, без да са скривани или пренебрегвани факти или предложения“.