Бизнес и Политика

„Веолия“: Нямаме интерес към АЕЦ „Белене“


„Веолия“ няма проект, свързан с ядрената енергетика в България. Това се заявява в официално съобщение от френската компания до медиите в България.

Във връзка с различни публикации в пресата, „Веолия“ информира, че Групата нито има интерес, нито ангажимент в какъвто и да било проект, свързан с развитието на ядрената енергетика в Република България както самостоятелно, така и в партньорство.

По-специално, предоставената в медиите информация за интерес в проекта АЕЦ „Белене” е невярна и не се основава на факти, отбелязват от френската компания.

Основните дейности на „Веолия“ са тясно свързани с нейните три бизнес направления, а именно: вода, отпадъци и енергия. Групата оперира в България в две от бизнес направленията си – вода и енергия, чрез компаниите „Софийска вода“ АД и “Веолия Енерджи България“ ЕАД.

Преди два дни в. „Труд“ писа, че френските компании ”Електрисите дьо Франс“ (ЕДФ) и „Веолия“ искат да строят АЕЦ „Белене”.

В момента има инвеститор, който е готов да построи точно по такъв начин, по който премиерът иска, заяви междувременно пред Нова телевизия бившият министър на енергетиката от БСП Румен Овчаров. Той обаче отказа да обяви името на компанията, защото това било работа на министър Теменужка Петкова. Според него нарочно никой във властта и министерството „не си мърда пръста“.

„Не идва от изток, идва от зап…