Бизнес и Политика

Всеки трети плаща онлайн


През последните години пазаруването онлайн набира все повече популярност. С въвеждането на безконтактното плащане преди близо 2 години този начин на разплащане стана още по-популярен сред българите. Статистиката отчита, че близо 20% от клиентите, които пазаруват онлайн ще откажат покупка, ако търговец не предлага този вид разплащане.

Със 7% са се увеличили онлайн плащанията през тази година в сравнение с миналата отчитат специалисти. По традиция празниците са времето, когато се наблюдава ръст в пазаруването с кредитни и дебитни карти. „Тази Коледа почти един от всеки трима българи ще избере електронни разплащания, като начин да заплати за подаръци, а честотата на онлайн пазаруването се очаква да нарасне в сравнение с последните празници – 29% ще плащат за разходите си по време на празниците онлайн“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Има разлика в това, което купуват живеещите в София и по-големите градове и живущите в по-малките населени места. Втората група пазарува с карти предимно дрехи и обувки. Техника, почивки, книги и билети за концерти пазаруват онлайн предимно живеещите в София.

При покупката на дрехи и обувки онлайн по-активни са жените. 67% от тях плащат онлайн срещу 46% от мъжете. Подобно е съотношението между двата пола и при покупката на книги. Техника, почивки и билети за концерти онлайн купуват предимно мъжете.

Сравнявайки данните за онлайн пазаруването през тази година в сравнение с миналата, най-голям…