Бизнес и Политика

50% от горивата у нас са без платен акциз


Всеки втори внесен литър гориво на българския пазар е без платен акциз. Увеличените данъци и сравнително постоянното потребление на горивата водят до разрастване на сивия сектор. Това коментираха от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) при изслушването пред Временната анкетна комисия в парламента, която проверява обстоятелствата и фактите при търговията с горива. По данни на Министерството на финансите всеки трети литър газьол е без платени данъци.

Данните сочели, че 40% от горивата в България са от внос, а 60 на сто се произвеждат тук. Делът на вносителите в приходите от акцизи бил 20%, а не 40 на сто, какъвто е пазарният им дял. За сивия сектор говорели и приходите от ДДС от внос на горива.

За м.г. те били 293,7 млн. лева, а през 2014 г. – над 1,4 млрд. Златев цитира и данни на финансовото министерство, според които годишно загубите от несъбрани данъци заради сивия сектор в горивата възлизат на 1,2 млрд. лв. Според председателя на петролната асоциация системата на митниците БАЦИС за следене на акцизни стоки позволява манипулация и изтриване на данни от нея. Имало доклад на прокуратурата по сигнал на асоциацията за този проблем. Той бил секретен, но Златев предположи, че в него се потвърждават съмненията за манипулации.

Суровината, която рафинериите в страните от ЕС купуват, се купува на еднаква цена. Суровият петрол се котира на международните борси. Цената, по която се купува, е международна. Може да има разлика в дестинацията и транспорта. Това заяви пр…