Бизнес и Политика

Аirbus la Decolare със завод край Пловдив


България се позиционира на авиационната производствена карта. Това стана възможно след като френската компания Аirbus la Decolare ще разкрие през следващата година завод у нас. Той ще бъде разположен в „Тракия икономическа зона”. За инвестицията стана ясно след среща между Н. Пр. Ерик Льобедел – посланик на Франция в България и кметът на Пловдив Иван Тотев.

В момента се водят финални преговори по закупуването на терен. Очаква се новата производствена база да осигури между 200 и 400 нови работни места. Компанията е подизпълнител, чиято основна задача е уплътняване и изолация на корпуси на самолети. Кметът на Пловдив, заяви че преговори с Аirbus la Decolare се водят от около година. Причината да не се съобщи за това по-рано е, че не винаги от разговорите има резултат.

„Привлекателност, афинитет и близост”. Така новият френски посланик определи Пловдив. „Държах много първото ми официално посещение да е именно тук. Той е много привлекателен град за Франция, както в икономически, културен план, по отношение на работата с малцинствата, така и като град със своя градоустройствена политика”, допълни Льобедел….