Бизнес и Политика

Как ще се промени София през 2017г.

Нови 5 станции на метрото ще бъдат строени през новата 2017г. Предвижда се проектът за третия лъч на метрото  да бъде завършен през 2019г., когато ще бъдат построени всички 12 нови метростанции. Очаква се всички големи квартали на София да бъдат свързани. Третият лъч на метрото ще стига от бул. „Владимир Вазов” до кв. „Горна Баня”.

Нови  трамвайни релси и тротоарни настилки също ще ни очакват през 2017. Кметът на София – Йорданка Фъндъкова уверява, че местните данъци и такси няма да бъдат увеличени и че Столична община ще продължи инвестициите си в транспортна и образователната инфраструктура, както и в развитие и модернизация на градския транспорт.

Бюджетът на Столична община за следващата година е 1,257 млрд. лв. и ще бъде използван, както за строежа на новите метролинии, така и за ремонти на трамвайните трасета по бул. „Македония”, ул. „Каменоделска”, бул. „Цар Борис Трети” и довършване на вече започнатото поставяне на трамвайни линии по бул. „България”. Бул. „Монтвевидео” също ще бъде довършен. Ул. „Граф Игнатиев” ще бъде изцяло ремонтирана, а трамвайните линии на бул. „Дондуков” ще бъдат подменени.
Разширен ще бъде бул. „Тодор Каблешков” до бул. „Цар Борис Трети”.

Булевардите „Шипченски проход”, „Овча Купел” и „Владимир Вазов” ще бъдат ремонтирани. Рехабилитацията на мостът „Чавдар” също влиза в програмата, както и ремонтът на моста над река Боянска.

Приоритет ще остане проектът за „Зелен град”  на София и ще продължи да се работи по подобряване на качеството на въздуха. По ОП „Регионално развитие” се предвижда закупуване на 11 нови трамвая, а процедурата по закупуването на 30-те нови автобуса е към края си.

Реконструкция на междублокови пространства, ремонт на вътрешни квартални улици, развитие на веломрежата, както и цялостна подмяна на ВиК инфраструктурата също са проекти, влизащи в бюджета за догодина.

4 нови детски градини ще бъдат довършени в столичните квартали „Бояна”, „Драгалевци”, „Красна Поляна” и „Младост 4”, а в още 26 училища се предвижда програма за енергийна ефективност.