Бизнес и Политика

Бюджетът за 2016 г. излиза на плюс


Финансовото министерство очаква бюджетът тази година да завърши с излишък, а не с планирания дефицит от 2%. Това става ясно от годишния отчет на ведомството.

От Министерството определят излишъка като „амбициозно фискално представяне“, което е ясен сигнал за стабилност в средносрочен план. Освен това дългът намалява, а неговата структура дава възможност за все по-гъвкавото му управление.

Очаква се в края на годината номиналният дълг да е 25,8 млрд. лева, което е близо милиард по-малко спрямо разрешените стойности в бюджета. Тази година страната ни отново излезе на външните пазари, а двойната облигационна емисия е отчетена като изключително успешна. Догодина обаче не се предвижда поемането на нов външен дълг.

Фискалният резерв към края на ноември е в размер на 14,3 млрд. лв., в т.ч. 12,6 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 1,7 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други. Ако към тази сума се прибави и вземането по заема към ФГВБ в размер на 1,675 млрд. лв., фискалните буфери във фискалния резерв биха се увеличили до близо 16 млрд. лв.

На база на тези данни може да се обобщи, че наличният безпрецедентен по размер ресурс в обхвата на фискалния резерв гарантира буфер в случай на непредвидени шокове, което минимизира рисковете за негативно развитие на показателите по държавния дълг в средносрочен хоризонт. Поради тази причина с рамката на ЗДБРБ за 2017 г. не се предвижда нова емисия на междуна…