България Север, Общество

Обявиха грипна епидемия в Габрово!

снимка: Борис Петков, фоторепортер на „Габрово Нюз“

В четвъртък, 29 декември, в РЗИ – Габрово се проведе заседание на Оперативния щаб за борба с грип и ОРЗ, включващ представители на Областна администрация – Габрово, общинските администрации, ръководители на лечебни заведения в областта, РУО Габрово и РЗИ-Габрово.

Провеждане на заседанието наложи повишаването през последната седмица нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и Остри респираторни заболявания, което достигна предепидемична стойност от 333 заболели на 10000 души население.

Данните за заболеваемостта от ОРЗ и грип през първите дни на настоящата седмица сочат, че в следващите няколко дни епидемичната стойност за областта от 373 %00 ще бъде достигната. Най –висока е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г./ 1734 %00 /, следвана от възрастовата група 5-14 г. /1412 %00 / и възрастовата група 15-29 г /717 %000/.

Висока заболяемост от респираторни заболявания е регистрирана както в Габровска, така и в Тревненска и в Дряновска община. Изключение прави община Севлиево, където към момента заболяемостта е 103, 16 %00 и засега няма основание в нея да се обявява грипна епидемия.

На основание решение на щаба в област Габрово, считано от 30.12.2016 г. се обявява грипна епидемия и ще бъдат предприети следните мерки:
• Спиране работата на детските и женските консултации;
• Преустановяване провеждането на профилактичните прегледи и имунизации;
• Преустановяване на плановите операции
• Временно спиране на свижданията в болниците

Лекарите ще насочват за болнично лечение пациенти с усложнения, с тежки форми на грип и тези страдащи от хронични заболявания, в случаите когато лечението в дома би могло да доведе до риск от неблагоприятен изход.

В детските заведения и в училищата медицинските специалисти с помощта на преподавателите и възпитателите e необходимо да провеждат сутрешен филтър. Откритите болни деца да се връщат по домовете.

Необходимо е и да се преустановят организираните мероприятия на ученици и други детски колективи, като посещения на театри, спортни празници и други такива.

Дните 05.01.2017 и 06.01.2017 се обявяват за неучебни на територията на Габровска област /с изключение на училищата от община Севлиево/.

Д-р Т. Велиславова, РЗИ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730