Бизнес и Политика

Ангелкова: Над 8 млн. туристи са посетили България през 2016


Очакваме за 2016 г. да имаме над 8 милиона чуждестранни туристи, което ще се случи за първи път, откакто има статистика за туризма, посочи Николина Ангелкова.

„Ноември месец имахме 25% ръст в сравнение с ноември миналата година, което е около 400 хиляди чуждестранни туристи само за ноември месец, който принципно никога не е посрещал такъв голям брой туристи. Очакваме декември месец тази тенденция да се запази и за 2016 г. да имаме над 8 милиона чуждестранни туристи, което ще се случи за първи път, откакто има статистика за туризма“, каза министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова по БНТ.

По думите на министъра около 400 хил. българи и 200 хил. чужденци са реализирали нощувки на територията на България по време на коледните и новогодишните празници.

Ангелкова отбеляза, че около 140 хил. българи са празнували в чужбина, като основно са предпочели да почиват в съседните ни страни.

Тя посочи, че основна цел на Министерството освен огромния ръст на чуждестранни туристи, е и ръстът на приходите.

„Към момента за 10-те месеца, за които имаме официални данни, имаме около 3 милиарда евро приходи, което е 15% ръст в сравнение с предишната година. Остават още 2 месеца и смятам, че ще имаме около 6 милиарда и 300-400 милиона лева приходи до края на годината от туризъм, което също е една впечатляваща цифра, един впечатляващ ръст“, коментира министърът в оставка.

Ангелкова отбеляза, че за „Сезон 2017 г.“ се работи още от миналата год…