Бизнес и Политика

„Иновация и действие“ ще раздадат наградите си в края на месеца

Конкурсът на академия „Иновация в действие“ е почти към края си. Шестима финалисти ще се състезават на финала. Конкурсът се организира за трети път от „Солвей соди“, а инициативата е да се помогне на млади студенти и професионалисти, да развият бизнес идеите си в печеливш бизнес план, чрез създаването на специализирани работилници.

Конкурсът започна през април миналата година и привлече производителят на мед „Аурубис България“ като основен партньор. Темите бяха в сферата на социалните и технологичните иновации за изолзване на ресурсите, както и безопасността и здраословния начин на живот.
210 души от България и чужбина са взели участие от началото на конкурса, а 105 от тяхса избрани да се включат в понататъшните сесии, провеждани онлайн или на живо в София и Варна.

Целта на сесиите е да представи принципите на иновациите, процеса на създаване и управление на проекти, както и как те да бъдат финансово независими. През това време, участниците работят по свои проекти, с които да вземат участие в конкурса и да се борят за наградите.

Победителите ще се излъчат в края на януари, а авторите на трите най-добри проекта ще получат наградите. Първото място предоставя на победителя да вземе участие в едноседмичната лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management. Магистратура по иновации, предприемачество и финанси във Висше училище по застраховане и финанси, ще бъде наградата за участникът взел второто място, а третата позиция носи курс по иновации и мениджмънт, който се организира от The Business Institute.

Шестимата финалисти са от България, а един участник е от Залцбург.
Проектите са разнообразни:
Устройство към зимно оборудване за придвижване в снежни райони от Никола Танев, София.
Образователна пъзел стая от Катерина Ценкуловска, София.
Социална мрежа за земеделски производители с идея за защита на пчелите от Христина Христова, София.
Даниела Попова от София, представя проект за личностно развитие на деца в риск, чрез рециклиране на рекламни материали.
Проект за рециклиране на пластмасови отпадъци и включването им в процеса на 3D принтирането от Злати Вълчев, Варна.
Ирина Петрова от Залцбург, представя приложение-игра за напътствие и мотивация за здравословен начин на живот.