Бизнес и Политика

Стартита програмата за предприемачи на Start it Smart

Start it Smart е българска предприемаческа организация, чиято цел е да събере млади предприемачи, да им предложи обучение за стартиране на бизнес, както и да ги свърже с инвеститори и ментори.

Програмата се провежда за шести пореден път, а кандидатстванията по нея ще започнат на 1 февруари, когато ще бъде отворен онлайн формата за попълване.
Преакселераторската програма ще стартира на 20 март, а мястото на срещите все още се пази в тайна.

10% от екипите, участвали в програмата, в момента имат успешно развиващи се компании.
Според директорът на организацията – Никола Янев, 5 сезон на програмата е бил най-успешен. Той приключи през декември, а в него за пръв път е бил посрещнат и чуждестранен стартъп екип.

Екипите, които се класират заучастие в програмата ще получат достъп до обучения на пет основни теми за стартиране на бизнес – изграждане на екип, продуктово развитие, връзки с клиенти, бизнес развитие и възможности за финансиране, както и додтъп до цялата мрежа от инвеститори на организацията.

Най-големият плюс на стартъпите е, че те не дължат нищо в началото, както и ако идеята им не бъде реализирана. Ако идеята бъде реализирана успешно, новата компания дължи 3000 лева, което е стойността на програмата. Успешно реализиране, според Start it Smart, значи че, екипът е привлекъл инвестиция над 30 000 лв.

„Участвалите до сега компании са набрали първоначални инвестиции на стойност 1,5 млн. евро. Тази сума не е кой знае какво, но фактът, че повечето от тях са със стартиращи идеи, а са стигнали до добре развити компании, може да се отчете като успех.“, казва Янев.

В миналия сезон се класираха 17 екипа, от 90 кандидатствали, а до финала успяха да стигнат 14 стартъпа. Компаниите са успели да генерират 50 000 лв. приходи още по време на програмата.