Бизнес и Политика

Твърдо: България е най-корумпираната страна в ЕС


България е най-корумпираната страна в Европейския съюз. Това става ясно от последния доклад на неправителствената организация „Прозрачност без граници“ (Transparency International). С най-ниско ниво на корупция в света е Дания, следвана от Нова Зеландия и Финландия, следвани от Финландия, Швеция и Швейцария. Най-корумпираната страна е Сомалия.

Организацията проследява нивото на корупция в 176 страни по света.

През 2016 България пада до 75-о място. Предходната година страната ни заемаше на 69-а позиция от общо 168 държави, като тогава тя отново беше последна в ЕС.

Индексът за възприятие на корупцията на България през 2016 година е 41 пункта, като с това страната заема 75 място в световната класация. Стойността на индекса на България за 2016 г. показва липса на развитие в рамките на един относително дълъг период. Анализът на резултатите през 19-те години, в които България е част от изследването, дава основание за критична оценка, че борбата с корупцията е в застой и проблемът има системен характер.

Сравнителните резултати от изследването за България подчертават острата необходимост от промяна в политиката за противодействие на корупцията, като в тази връзка трябва да бъде изоставен формалният подход в борбата с корупцията и да бъде проявен ясен ангажимент за дълбоки реформи в институциите, които играят основна роля в тази област.

Организацията подрежда страните по скала от 100 точки, като в страните с максимум точки нивото на корупция е най-ниско….