Бизнес и Политика

Умно яке диагностицира пневмония по-точно от лекар

„Умно яке” може да диагностицира пневмония по-бързо и по-точно от лекар. Разработката е на учени от Уганда и дава големи надежди за борба срещу тази болест. Пневмонията убива над 24 000 деца под 5-годишна възраст в Уганда. Най-яесто причина за това е грешно поставена диагноза.

26-годишната Оливия Кобуронго дълго време страда от неразположения, преди лекарите да установят, че тя е болна от пневмония. Лечението закъснява и краят е фатален.
Оливия е споделила със своя приятел Браян, който е инженер, своето хрумване за технология, която да успее да постави диагноза бързо, за да се избегнат усложнения.
 След като Оливия е починала, Браян и неговия екип от лекари, разработват биомедицинско яке и приложение за мобилен телефон, които разпознават болестта в ранен стадии.

Якето все още е само прототип, но вече се работи по патентоването. Екипът вече е в списъка за награди на Кралската академия по инженерство в Африка.
Обикновено лекарите ползват стетоскоп, за да различат звуците в белите дробове, но тък като туберколозата и маларията също имат подобни симптоми, често се губи ценно време за грешно лечение.

Данните на УНИЦЕФ сочат, че повече от 900 000 деца умират всяка година в Южна Африка и Субсахарска Африка. Това значи, че пневмонията взима повече жертви от маларията, СПИН и менингита взети заедно. Новата технология дава надежда да се ограничат последиците от тази смъртност.

Якето от комплекта „Мама-Оре” има вградени сензори, които отчитат състоянието на дробовете, телесната температура и начина на дишане. Резултатите се пращат към мобилното приложение и диагнозата е поставена.
Бедните общности нямат достъп до лаборатории и за това лекарите там трябва да позлват прости средства, за да поставят диагноза.