Бизнес и Политика

Sofia AI Summit, за пръв в България, с тема за изкуствения интелект

Събитието Sofia AI Summit ще разисква теми като динамиката на развитието на изкуствен интелект и влиянието, което той ума върху икономическата и социалната среда на хората.
Събитието е първо за България  и ще се проведе на 26 януари, в S*BAR – хъб на иноватори и IT професионалисти.

Организаторите на събитието са Лино Велев – съосновател на HackerWorks и AiWorks, Павлина Дешева – съосновател на Doglar и Георги Стоянов – съосновател на Lucid и AiWorks.
Целта на събитието е публиката да се запознае с технологията на изкуствения интелект и да се информира за възможностите, които той предлага. Оказва се, че уменията, които трябва да притежава един програмист, за да работи по технология с изкуствен интелект, често се доближават до тези, които притежават българските умове. „Тази област на науката ще придобива все по-голямо значение и ни се иска да доведем все повече ярки умове в България, така че страната ни да бъде в крак с технологичните тенденции.”, коментира Стоянов.

Гост-лекторите на събитието са международни специалисти в сферата на иновативните технологии. Те ще разкажат пре публиката какво се очаква в бъдеще от технологичния свят, до къде е стигнало развитието и какви са възможностите на изкуствения интелект.
Един от главните лектори е Даниел Хулме, който е изпълнителен директор на Satalia – компания предоставяща решения чрез изкуствен интелект. Той ще представи изследванията си, базирани на социални и философски аспекти на изкуствения интелект и връзката му с човешкото ежедневие.

Световния икономически форум в Давос, също силно разиска темата за изкуствения интелект. Темата беше погледната от другата страна – там, където много хора, в световен мащаб, губят своите работни места, защото могат да бъдат заменени от изкуствен интелект.