Бизнес и Политика

Почина бащата на Pac-Man


Почина създателят на една от най-хитовите аркадни видео игри — Масая Накамура, съобщи „Блумбърг“.

Накамура, известен още като „бащата на Pac-Man“, е починал на 91-годишна възраст на 22 януари. Смъртта му обаче, бе оповестена едва днес. От компанията „Бандай Намко“ (Bandai Namco) не са пожелали да коментират причината за смъртта или друга лична информация, позовавайки се на желанието на семейство Накамура.

Накамура е основателят на японската компания за видео игри „Намко“, в която се ражда малкото жълто топче. Тя е основана през 1955 г., а през 2005 г. се слива с още една компания, за да се превърне в „Бандаи Намко“.

Първата оригинална видео игра на „Намко“ излиза през 1978 г. и се нарича Gee Bee. Тя е последвана от Galaxian през 1979 г., която прави революция в индустрията, тъй като е първата видео игра, за която са използвани RGB цветни графики.

Въпреки това, Pac-Man, която излиза на пазара през 1980 г., става най-хитовата игра, създадена от Накамура и неговия екип.

Смята се, че Pac-Man е била играна повече от 10 милиарда пъти, което я прави най-успешната аркадна игра в света, с което е вписана и в книгата на рекордите на Гинес.