Бизнес и Политика

Приватизацията на гръцката DESFA се отлага


Гърция ще запази 51% дял в гръцката газопреносна система и в терминала за втечнен природен газ, където собственик е операторът DESFA. Това разкри министърът на енергетиката на Гърция Йоргос Статакис.

Решението на правителството идва след провала на 30 ноември на продажбата на 66% дял от DESFA на Socar, Азърбайджан за €400 млн, обявена през 2013 г.

Европейската комисия блокира продажбата, с условие Socar да отстъпи най-малко 17% на европейска фирма, като например Италианската компания SNAM, но тези планове се провалиха.

Приватизацията на DESFA е само част от разпродажбата на държавни активи, поставена като условие в спасителния план за Гърция на Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ).

Гръцкото правителство и най-голямата гръцка петролна компания – Hellenic Petroleum, се бяха договорили за продажбата на 66% от DESFA на азербайджанския петролен гигант SOCAR за 400 млн. евро (426 млн. долара), но сделката пропадна през ноември миналата година.

Освен ЕК, другата причина беше, че Атина не покачи тарифите, налагани от DESFA в очаквания размер. Това означава по-малки приходи за SOCAR, която след това решение настоя цената на сделката да се понижи.

При последната визита на руския президент Владимир Путин в Атина, отново беше лансирана идеята енергийният гигант „Газпром” да влезе на гръцкия пазар.

Путин прие идеята, но не даде конкретни подробности….