Бизнес и Политика

Защо Русия и ОПЕК се обичат?


По-силно от очакваното търсене на петрол в световен план през 2017 г. Това прогнозира в свой доклад Международната агенция по енергетика (MAE).

В същото време през януари добивът на нефт се е свил с 1,5 млн. барела на ден в резултат на постигнатото в края на миналата година споразумение между ОПЕК и Русия.

През последното тримесечие на 2016 г. членовете на ОПЕК са намалили петролните си запаси с 800 000 барела. Това е най-солидният спад от три години насам.

Ако януарските производствени нива се запазят и занапред, намаленото производство в комбинация с добрия растеж на търсенето би трябвало да помогнат за ограничаване на рекордните петролни стокови излишъци през следващите шест месеца с около 600 000 барела на ден, прогнозират от МАЕ.

В същото време обаче производството на петрол от страните извън ОПЕК ще нарасне с 400 000 барела на ден през 2017 г., като само комбинираният растеж на производството в САЩ, Бразилия и Канада може да достигне 750 000 барела на ден.

Световното търсене на петрол ще се увеличи с 1,4 млн. барела на ден, което е със 100 000 барела на ден повече от предишната прогноза на МАЕ.

Поскъпването на „черното злато“ обаче изглежда ограничено от опасения, че рязкото увеличаване на американските петролни запаси и респективно на добивите в САЩ може да подкопае усилията на производителите от и извън ОПЕК за стабилизация на цените.

Все пак можем да направим прогноза за 2017 г., че средната цена на петрола за сорта Брент ще се движи ок…