Бизнес и Политика

Референдумът в Трън може да обрече общината на упадък


По повод обявеното на 08.02.2017 г. решение на Общински съвет Трън за провеждане на местен референдум за спиране на всякакъв добив на полезни изкопаеми на територията на община Трън, Българска минно-геоложка камара /БМГК/ заявява, че това решение може да обрече общината на упадък.

Както заявихме и по-рано, всякакво провеждане на широки обществени дискусии или допитвания до обществеността, преди да е приключила законовата процедура по Оценка на въздействието върху околната среда – не само по проекти в минерално-суровинната индустрия, но и за всички останали икономически дейности, крие риск от подвеждане на местната общност и може да навреди на социално-икономическото развитие на региона.

БМГК е убедена, че се води тенденциозна и манипулативна кампания в ущърб на инвеститор с доказана репутация. Камарата заявява отговорно, че отделни групи от местното население са подвеждани и водени от страх за своето настояще и бъдеще с едностранчиви и манипулативни твърдения, които не са подкрепени с факти. Нещо повече, БМГК разполага с данни, че опитите за открит диалог между инвеститора и групата на т.нар. гражданско общество са умишлено отбягвани от противниците на проекта за златодобив в Трън.

БМГК разбира трудната ситуация, в която се намират както част от общинските съветници в Трън, така и кметът на общината. Водени от желанието да се допитат до своите съграждани, обаче, те отварят вратата не за взимане на решение, което да е подкрепено с факти, анализ и реална оценка, …