В обектива

Ирак приключва с Ислямска държава до края на годината


„Ислямска държава ще бъде изтласкана от Ирак през тази година“. Това беше заявено от британския министър на отбраната Майкъл Фалън цитиран от „Индипендънт“.

„Ние очакваме Ислямска държава да бъде прогонена от големите градове в Ирак. Това трябва да стане в рамките на тази година“, заяви Фалън.

Той говори по време на визита в кюрдския район Абрил. Ислямска държава обяви своя халифат след превземането на Мосул през 2014 г. Вече четвърти месец тече масивната операция по връщането на града. Тя се провежда от иракските сили, подкрепяни от представители на оглавяваната от САЩ коалиция.

В един момент ДАЕШ контролираха 1/3 от територията на Ирак. В момента обаче иракските сили са ограничили нейното влияние. Правителствените сили вече наложиха контрол над източните части на Мосул. Сложната структура на улиците в западните част в момента затрудняват по-нататъшните действия.

Иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че смята, че неговите сили ще имат нужда от още три месеца, за да превземат целия град. Вече се говори и за проблеми в рамките на самата групировка….