В обектива

Хиляди румънци отново по улиците, искат оставка


Десетки хиляди румънци излязоха отново по улиците на столицата Букурещ, искайки оставката на правителството, съобщиха местните медии.

Демонстрантите смятат, че управляващите спъват борбата с корупцията. Това бе 13-ия пореден ден на протести, обявени за най-многобройните от четвърт век насам в северната ни съседка.

Въпреки студеното време и минусови температури десетки хиляди румънци излязоха по улиците на Букурещ с искания за оставка.

Демонстрантите използваха светлините на своите мобилни телефони, за да направят цветовете от флага на Румъния.

Най-много протестиращи имаше пред сградата на парламента. Недоволството им бе възбудено от спорен законопроект, който декриминализира определи случаи на корупционни практики.

Преди няколко дни премиерът Сорин Гриндяну изключи възможността да подаде оставка и заяви в телевизионно интервю, че носи отговорност към хората, гласували за неговата партия на парламентарните избори през месец декември.

Оставка в четвъртък обаче подаде министърът на правосъдието на Румъния Флорин Йордаке. Той заяви, че всички действия на правосъдното ведомство за били легални, но това не е било достатъчно да убеди обществеността.