В обектива

„Руските връзки“ взеха първа жертва в Белия дом


Съветникът на Доналд Тръмп по въпросите за националната сигурност – Майкъл Флин – подаде оставка, съобщи Би Би Си. Причина са разговори с руските власти, за които не е информирал американските.

В американския печат се появи информация, че Флин е обсъдил с руския посланик наложените санкции срещу Русия – и дори премахването им – преди Тръмп официално да встъпи в длъжност.

От американското министерство на правосъдието предупредиха, че Майкъл Флин може да е уязвим на изнудване от страна на Кремъл. Високопоставени демократи призоваха той да бъде уволнен.

Разговорът е бил проведен преди „смяната на щафетите“ между Обама и Тръмп. Незаконно е американски граждани да правят дипломация в ролята си на неофициални лица.

Временно на поста е назначен генерал-лейтенант Джоузеф Келог. Със случая се зае и ФБР, за да провери съдържанието на разговорите.

Майкъл Флин е действал активно в противоречие с решенията на президентската администрация на Барак Обама.

Връзките на Флин с Русия станаха повод за скандали още по време на предизборната кампания на Тръмп. Пенсионираният генерал се изказва позитивно по въпроса за партньорството с Путин в областта на антитероризма….