В обектива

Тилърсън към Лавров: America first!


Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън се срещна за първи път с външния министър на Русия Сергей Лавров. Дипломатите разговаряха в германския град Бон, където се провежда срещата на върха на Г-20.

Тилърсън заяви, че Вашингтон има готовност да работи с Москва, но няма да е за сметка на американските интереси и ценности, както и тези на техните съюзници.

„САЩ ще обмислят да работят с Русия, когато намерим зони на практическо сътрудничество, което ще е в полза на американския народ“, заяви държавният секретар на САЩ.

Сергей Лавров, от своя страна, изрази надежда отношенията по оста Москва – Вашингтон да се подобрят и да не наподобяват тези при управлението на Барак Обама.

ТАСС съобщи, че на срещата не са били обсъждани санкциите срещу Русия, наложени от ЕС и САЩ след анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна.

Очаква се новият американски президент Доналд Тръмп и руският държавен глава Владимир Путин да се срещнат през следващите месеци. Няма яснота за датата, но вече се проправят пътеките за тази среща.

Рекс Тилърсън, който наскоро встъпи официално в длъжност, се срещна и с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, предаде „Дейли Сабах“.

Двамата са обсъдили въпроси от важно значение за двете страни. В дневния ред са били темите за американската подкрепа към сирийските кюрди, както и екстрадирането на проповедника Фетхуллах Гюлен….