В обектива

Най-страховитите пирати и техните кораби


Златният век на пиратството (от средата на XVII до 30-те години на XVIII в.) е време, когато хиляди пирати, капери, буканиери и разбойници бродят моретата, плячкосвайки търговски кораби, пренасящи различни стоки и съкровища.

Мнозина от тях стават добре известни – Бартоломю Робъртс, Капитан Уилям Кид, Едуард Тийч…, а имената на корабите им години наред всяват страх у всички.

Едуард Тийч, прословут с прякора си Черната брада, е един от най-ужасяващите пирати в историята. През ноември 1717 година той превзема френския робовладелски кораб „Конкорд“. Монтира четиридесет оръдия на борда на фрегатата и я преименува на „Отмъщението на кралица Ана“. Започва набезите си в Карибско море и по източния бряг на Северна Америка.

Смята се, че „Отмъщението на кралица Ана“ засяда в плитчини през 1718-а и е изоставен. През 1996-а изследователи се натъкват на потънал кораб край бреговете на Северна Каролина, за който се твърди, че е именно този на Тийч. Някои от извадените предмети, включително и една от котвите са изложени в местен музей.

„Отмъщението на кралица Ана“ в популярния филм „Карибски пирати“

Бартоломю Робъртс, познат още като Блек Барт, пък е един от най-успешните пирати на всички времена. В продължение на три години той успявайки да плячкоса и завземе стотици кораби, както и да потопи много други.

Барт сменя няколко флагмански кораба в този период, но наименува всички по един и същи начин – „Роял…