В обектива

US самолетоносач плава в Южнокитайско море


Американският самолетоносач USS „Карл Винсън“ започна „рутинни операции“ в Южнокитайско море с придружаващи го кораби, съобщи Би Би Си.

Разполагането на бойната флотилия идва дни, след като китайското външно министерство предупреди Вашингтон да не предизвиква напрежение в региона.

Самолетоносачът за последно бе изпратен в Южнокитайско море преди две години, за да участва в учения с малайзийските военноморски сили.

От американския флот обявиха, че флотилията е започнала рутинни операции в акваторията на Южнокитайско море. Командирът на групата адмирал Джеймс Килби заяви, че седмиците обучение в Тихия океан са подобрили готовността на военнослужещите.

Китайските сили пък проведоха свои собствени учения в региона преди два дни. Само преди дни бе съобщено, че американски и китайски военен самолет са прелетели опасно близо един до друг.

Самолет П-3 „Орион“ на американските военноморски сили и китайски KJ-200 са преминали на 300 метра един от друг. Опасната маневра е станала над Южнокитайско море….