В обектива

Москва отхвърли обвиненията за готвен преврат в Черна гора


Министърът на външните работи на Русия и говорителят на Кремъл определиха като „голословни“, „безотговорни“ и „абсурдни“ изявления на главния специален прокурор на Черна гора, че органи на руската държава са замесени в осуетения опит за преврат в деня на парламентарните избори през октомври в Черна гора, предаде агенция ТАСС.

Главният специален прокурор на Черна гора Миливое Катнич заяви вчера в интервю, че според специалната прокуратура органи на руската държава са замесени в осуетения опит за преврат, който е имал за цел да се попречи на присъединяване на Черна гора към НАТО.

Досега ние имахме доказателства, че националистическите структури на Русия стоят зад преврата, но вече има и такива, които сочат, че органите на руската държава са замесени на някакво ниво, заяви Миливое Катнич.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров определи тези твърдения като „голословни“. Лавров коментира и публикация във вчерашния брой на британския вестник „Телеграф“, според която британски официални лица смятат, че руските власти стоят зад опита за преврат в Черна гора.

„Телеграф“ писа, че според високопоставени британски служители е имало заговор за убийството на черногорския премиер Мило Джуканович и Русия го е замислила така, че ако бъде разкрит, вината да бъде хвърлена върху крайни руски националисти. „Телеграф“ пише, че британски и американски разузнавателни агенции са събрали доказателства за ру…