Бизнес и Политика

Не се притеснявайте за Гърция!


Завесата се вдига, представлението може да започва: след Брекзит, Тръмп и СЕТА в програмата идва друг истински хит на европейската сцена – „Спасяването на Гърция“. Ако тази гръцка трагедия беше мюзикъл, тя вероятно щеше да засенчи такива касови успехи като „Цар Лъв“, „Котките“ или „Старлайт Експрес“.

Успехът на тази постановка е програмиран: отново наближава платежна дата, отново Атина е назад с графика и отново имаме блокирани преговори – заради неосъществени реформи. И ето го трейлъра, обещаващ много напрежение.

Ципрас има полза от пазарлъци

Новините за евентуален Грексит са добре дошли за Алексис Ципрас. Той може да се възползва от тях по време на преговорите. Само че през последните седем години, ако не друго, то ние поне научихме това, че с Гърция може и да става напечено, но тя все някак бива спасена. Гърците просто винаги се нуждаят от „още малко време“, както констатира в понеделник германският финансов министър Волфганг Шойбле, преди да завърти платнохода по посока на вятъра. А и никой не вярва сериозно, че след извършените болезнени съкращения на пенсиите и заплатите, на финалната права преди отпускането на новия транш гръцкото правителство ще включи на заден ход.

Същото важи впрочем и за европейците: за да спасят от фалит закъсалата гръцка държава, дотук те са налели – заедно с МВФ и частните кредитори – повече от 300 милиарда евро. Със сигурност сега те няма да се откажат само защото Атина иска да удълж…