Бизнес и Политика

Фермерите в страната готвят протести

Забавянето на средствата за директни плащания за фермерите е предпоставка за започването на протести в цялата страна от страна на земеделците. На Пловдивския панаир, където се провеждат международни изложения на агробизнеса, беше обявено, че протестите вече се подготвят.

Производителите информираха, че организацията за идването им в Пловдив е била напълно спонтанна, но действията им са съгласувани с организациите в бранша. Забавените плащания могат да бъдат фатални за някои от производителите и именно това ще стане причина всички фермери в страната да блокират пътищата, докато графиците не бъдат поставени в срок.

Министърът на земеделието и храните – Христо Бозуков подчерта, че преди встъпването в длъжност на служебното правителство, администрацията е спряла всички процеси по плащания и субсидии.

„Правим всичко възможно забавянето на графиците да бъде минимално. В три от дирекциите – за надзор, директни плащания и развитие на селските райони, са засечени проблеми от моя екип.”, казва министър Бозуков.
Фермерите са в готовност да предприемат действия.