В обектива

НАСА с нови открития отвъд Слънчевата система


НАСА често служи за символ на чудеса и научен ентусиазъм. От кацането на Луната до изследванията на Слънчевата система – това е агенцията, която винаги се стреми да направи неизвестното известно, припомнят от научния сайт „Мегавселена“. Към днешна дата един от най-настоятелните въпроси без отговор е този за наличието на извънземен живот. НАСА избягва дискусиите без фактологична база, но вече е задействала няколко изследователски проекта, които ще стъпят на доказателствена база. От изграждането на колония на Марс до „спускане“ на сонда дълбоко в океаните на Европа – НАСА работи в търсене на отговори.

В 1,00 часа на обяд източно американско време (20.00 часа у нас) агенцията ще представи нови открития, свързани с екзопланети – това са планетите, които обикалят в орбита други звезди, различни от нашето Слънце.

В брифинга ще участват Томас Цурбухен, администратор на Директората за научни мисии в главната квартира на НАСА, Майкъл Гийон, астроном от Университета Лиеж, Белгия, Шон Кери, мениджър на научния център Шпицер към Caltech/IPAC, Никол Люис, астроном към Научния институт Спейс телескоп и Сара Сийгър, професор по планетарни науки и физика в Масачузетския технологичен институт (MIT), предават още от „Мегавселена“.

По време на конференцията НАСА ще отговаря на въпроси от публиката и на медиите в Twitter чрез хаштага #askNASA. В 15,00 часа източно американско време, веднага след брифинга НАСА ще е домакин на сесия Reddit…