Бизнес и Политика

Трудовите договори са отживелица


Доскоро се смяташе, че агресивното навлизане на високите технологии във всички сфери на работа, ще доведе до главоломно съкращаване на работните места. Обяснението е много просто – машините ще заместят голяма част от работата на хората. Практиката обаче показа, че технологиите съкращават част от работните места, но в същото време и създават нови. Подобна тенденция беше очертана и от американската компания, която предоставя услуги в управлението на персонала – Manpower, на тазгодишния икономически форум в Давос.

Друга тенденция, която се очертава на пазара на труда е, че все повече се избягват трудовите договори. За последното десетилетие само едно от четири работни места е на трудов договор. Всички останали са уредени по различен начин, като акцентът е върху дистанционната работа.

Несъмнено високите технологии и изникването на нови и нови приложения създават динамична работна среда. „Днес работят пет поколения, а през 2020-2025 г. 70% от служителите ще са живели в цифровата индустриализация”, каза Румяна Тренчева от „САП България” по време на дискусионен форум „Влиянието на технологичния прогрес върху развитието на трудовоправните отношения”, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Налице е и промяна на организационните структури. Ако досега служителите работеха в йерархични и матрични системи, то днес вече говорим за мрежи от екипи и таланти, които се конкурират. „Когато тези еки…