В обектива

Внимание: „Копърки“ на летище Шарлероа


Таксиметрови шофьори, които обслужват пътници от белгийското летище „Шарлeроа“, са уличени в измами, съобщиха представители на аерогарата пред местни медии.

Летището, което се намира на 70 километра южно от града, е използвано за нискотарифни полети и се рекламира като „Брюксел-юг“. Тази аерогара използват и авиокомпаниите, осигуряващи евтини полети от и до България. Обикновено пътниците от и до това летище го предпочитат заради цените от по едва няколко евро на самолетните билети.

Установено е, че таксиметрови шофьори са искали 180 евро за курса до Брюксел. В деня на атентатите в белгийската столица миналата година са получени съобщения за тарифи от по 300 евро за същия курс. В деня на атентатите аерогарата в Брюксел беше ударена от терористи и това наложи отклоняването на кацащите самолети към Шарльороа и Лиеж. Заради последвалото затваряне и на железопътните гари, пътниците бяха принудени да вземат такси.

Местните власти възнамеряват да вземат мерки, за да се пресекат измамите на „копърките“ в Шарлероа. В Брюксел този въпрос е решен с издаването на разрешителни на таксиметровите водачи. Единствено автомобили със значка, изобразяваща самолет, могат да взимат пътници от столичното летище „Завентем“. Пътуването до Брюксел от главаната аерогара е по твърда тарифа и струва около 40 евро за разстояние от десетина километра.

Пътуващите през Шарлероа имат възможността да ползват обществен превоз от и до Брюксел. Тъй като проектът…