В обектива

Германското разузнаване е подслушвало чужди медии


Германското Федерално разузнавателно управление (БНД) шпионира телефоните и имейлите на журналисти от чужди медии, включително „Ню Йорк таймс“, Би Би Си и Ройтерс. Информацията е на сп. „Шпигел“.

Най-малко 50 телефонни номера, факсове и имейли на журналисти и редакции са били обект на проследяване от германските шпиони от 1999 г. насам, се съобщава в откъси от статия на списанието, която предстои да бъде публикувана днес.

„Шпигел“ уточнява, че не знае колко време е продължавало подслушването. „Предполагаме, че наблюдението вече не е активно, но не сме сигурни“, добави Мартин Кнобе, журналист от „Шпигел“.

В списъка с номера за подслушване е имало десетки телефони на журналисти, работещи за Би Би Си в централите в Лондон и в Афганистан, както и в международната редакция „Би Би Си уърлд“, показват документи, до които списанието е получило достъп.

„Разочаровани сме да научим за тези обвинения“, заяви говорител на Би Би Си. „Нашите журналисти би трябвало да са в състояние да действат свободно и сигурно, при пълна защита на източниците си. Призоваваме всички правителства да зачитат работата на свободните медии“, добави тя.

В списъка е и номер на в. „Ню Йорк таймс“ в Афганистан, както и мобилни и сателитни телефони на Ройтерс в Афганистан, Пакистан и Нигерия, посочва списанието.

Документите, до които е получило достъп сп. „Шпигел“ покриват само част от подслушванията…