България Север, Общество

Четвърти Национален фестивал „Семе българско“

cover

снимка: РА „Елмазови“

На 7, 8 и 9 април за четвърта поредна година ще се състои Националният фестивал „Семе българско” в Севлиево. Форумът ще се проведе на територията на парк „Казармите” с домакинството и партньорството на Община Севлиево.

Мотото на тазгодишния фестивал е: „За земята, семената и децата на България”, а организаторите рекламна агенция „Елмазови” ще изненадат посетителите с много нови каузи и инициативи.

Първата инициатива в рамките на „Семе българско” e конференция, посветена на развитието на агропредприемачеството в България и ще се проведе на 7 април. Конференцията ще се реализира със специалното участие на Джуниър Ачийвмънт България, Министерство на земеделието и храните, Национална служба за съвети в земеделието и Селскостопанска академия.

Официалното откриване на фестивала ще е на 8 април в парк „Казармите“ с традиционен български привкус – ансамбъл „Развитие“ ще изнесе музикален спектакъл, с който България беше представена на Шестата международна фолклориада в Мексико.

Фестивалните дни ще бъдат изпъстрени с инициативи и конкурси, които всяка година надграждат и обогатяват фестивала „Семе българско“. С първата – „Надеждата България” всеки посетител ще може да втъче с любов въжделенията си за бъдещето на България в една обща трибагрена черга, която ще бъде дарена на предаването „Фермата”.

Друг акцент ще е най-дългата българска рисувана шевица от деца и младежи за послания с характерни мотиви за всеки регион на България.

Традиционна е инициативата „Шанс за бебе”, която ще се реализира за четвърта поредна година с партньорството на Фондация „Искам бебе”, чиято кауза е подпомагане на семействата с репродуктивни проблеми в България. С подкрепата на „Семе българско“ една севлиевска двойка се радва на своето ин витро бебе.

Тази година средствата от базара ще бъдат дарени на новия партньор на фестивала – Движението за национална кауза – ДНК, в полза на кампанията „Направи го за България“. Председател и учредител на ДНК е известният телевизионен водещ и продуцент Андрей Арнаудов, познат от предаванията „Сблъсък“ и „Фермата” по БТВ.

Нова е и инициативата „И за да пребъде България“, чрез която с изпратена земя от родните места на родолюбиви българи от цялата страна и поставянето й в съответната географска област, ще бъде очертана карта на страната ни в парк „Казармите”. На 9 април, водещият Андрей Арнаудов, заедно с ин витро деца и техните родители, ще засадят млада фиданка, за да материализират вярата, че българското ще бъде и ще пребъде.

Неизменна част от концепцията на фестивала е конкурсът „Никой не е по-голям от хляба” – за домашно приготвен сладък хляб със семена, произведен по традиционни рецепти и съвременни технологии. На връх Лазаровден, 8 април, ще бъде направена възстановка на българския народен обичай Лазаруване. В тазгодишната инициатива „Хоро на мегдана” в същия ден известната фолклорна певица Цветелина ще покани гостите на фестивала да се включат в тричасов фолклорен маратон.

Отново ще гостува и базарът „Забравени традиции, живи вкусове” (Селски МОЛ). На 8 април най-малките местни производители от цялата област ще предлагат изделия от селскостопанския двор, домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия и др.

В последния фестивален ден, на 9 април обичани и желани гости на фестивала ще бъдат Николина Чакърдъкова и танцовата й трупа. Те, заедно с читалищни състави от цяла Северна България ще повдигат националната гордост и самосъзнание на гостите с изпълнения на автентична народна музика, песни и танци.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730