В обектива

Задържаният в Турция журналист написа писмо


Германският журналист, задържан в Турция, написа писмо от ареста. Дениз Юджел благодари за подкрепата, която получи, съобщи Euro News.

Кореспондентът на „Ди Велт“, който има турско и немско гражданство, бе оставен зад решетките след решение на съда в Истанбул. Той бе задържан по обвинения в разпространение на терористична пропаганда и насаждане на омраза.

Дениз Юджел разкри, че в затвора получава храна, чай, кафе и вестници. Журналистът благодари на хората, оказали му подкрепа и призовали за неговото освобождаване.

„Независимата журналистика трябва да съществува. Журналистите трябва да могат да вършат работата си“, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел, която призова за освобождаването на представителя на четвъртата власт.

Протести в подкрепа на Юджел бяха организирани в няколко германски града. Международната общност и представителите на четвъртата власт поискаха справедлив процес.

Дениз Юджел е бил издирван от властите във връзка с публикации за хакерска атака срещу електронната поща на турския министър на енергетиката. Главният редактор на „Ди Велт“ Улф Пошард изрази надежда, че ще има честен процес срещу кореспондента и в крайна сметка ще се докаже неговата невинност….