В обектива

US генерал: Сирийските кюрди не са заплаха за Турция


Американски генерал заяви, че сирийските кюрди не представляват заплаха за Турция и нямат желание да нападат страната, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Стивън Таунзънд, един от топ командирите в кампанията срещу „Ислямска държава“, заяви на брифинг пред Пентагона, че не вижда заплаха от сирийските кюрди.

През последните месеци се стигна до прехвърчане на искри между Анкара и Вашингтон заради подкрепата на американците към Силите за защита на населението (YPG), които Турция разглежда като заплаха за сигурността си.

„Разговарял съм с лидерите на тези бойци, те нямат желание да атакуват Турция и не са заплаха за страната. Всъщност ще имат желание да поддържат добри работни отношения с Турция“, заяви американският генерал.

Турция разглежда сирийските кюрди като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия, с която възобнови дълго тлеещия конфликт.

Факти.бг припомня, че преди броени часове турската армия атакува села, които са под контрола на подкрепяна от САЩ милиция в Северна Сирия.

Турските въоръжени сили продължават с операция „Ефратски щит“, която цели да прочисти регионите близо до турската граница от присъствието на джихадистите от „Ислямска държава“ и сирийските кюрди….